Różnice pomiędzy perłą naturalną a hodowlaną - jak powstają perły
Jak powstaje perła naturalna
Perła naturalna lub inaczej zwana dzika, to perła wytworzona w sposób naturalny. Czyli, bez ingerencji człowieka. Średnio jedna na 100 małż posiada w środku perłę. Jednak z reguły są one małe i nieregularne. Znalezienie dobrej jakościowo perły wymaga natomiast otwarcia aż 10 000 małż. Sporo? Z pewnością tak, kto chciałby aż tyle ich otwierać?
Perła naturalna powstaje w wyniku reakcji obronnej organizmu mięczaka, na obecność ciała obcego. Najczęściej jest nim ziarnko piasku lub pasożyta. Proces ten rozpoczyna się, gdy ciało obce dostanie się do muszli mięczaka. Powoduje ono podrażnienie lub uszkodzenie tkanki. Mięczak wydziela wówczas warstwę perłową. Składa się ona z aragonitu i konchioliny, wokół ciała obcego, aby je otoczyć i zneutralizować.
Cały proces tworzenia naturalnej perły może trwać od kilku miesięcy do nawet kilkunastu lat. W zależności od wielu czynników. Są nimi m.in.: rodzaj i rozmiar ciała obcego, zdolność mięczaka do wytwarzania warstwy perłowej. Podczas tego procesu, warstwy tworzą się stopniowo, jedna po drugiej. Prowadzi to do powstania charakterystycznej struktury perłowej. Im dłużej trwa proces, tym perła jest większa.
Uznaje się, że żywotność perły wynosi od 100 do 200 lat. Po tym okresie perła zblednie i nabierze żółtej barwy.
Jak powstaje perła hodowlana
Proces hodowli pereł jest kontrolowany. Jego główną zaletą jest to, że nie trzeba już wyławiać małż. Hodowla polega na wszczepieniu jądra lub innego obcego materiału do mięczaka, który następnie otacza go warstwą perłową.
Całkowity czas produkcji pereł hodowlanych tak jak w przypadku naturalnych wynosi zwykle od kilku miesięcy do kilku lat. Zależy to od rodzaju i jakości perły. Jednak ze względu na lepsze warunki dla małża, perła powstaje szybciej niż u małży wolnożyjącej. Metoda ta pozwala uzyskać perły o pożądanych kształtach, kolorach i rozmiarach.
Na 100 małż hodowlanych tylko jedna daje wysokiej klasy okrągłą perłę. Kolejne 20 małż da perły słabej jakości, natomiast pozostałe nadają się do wyrzucenia.
Powszechnie uważa się, że hodowla perłowa rozpoczęła się w Chinach już w XIII wieku. Do XX wieku perły hodowano na całym świecie ale w małych ilościach. Dopiero na przełomie XIX i XX w. rozpoczęto produkcję na skalę masową, którą zapoczątkowała Japonia.
Perły naturalne a hodowlane - jak rozpoznać
Czy patrząc na oryginalny obraz znanego malarza, a jego wierną kopię jesteśmy w stanie dostrzec, który jest prawdziwy? Bez szczegółowej analizy nie jest to możliwe. Mimo to, ludzie potrafią wydawać miliony tylko po to by mieć oryginał,, który wygląda tak samo jak kopia. A można przecież nabyć wielokrotnie taniej.
Z perłami dobrej jakości jest podobnie. Nie da się tak łatwo odróżnić naturalnej od hodowlanej. Amator i tak nie będzie wiedział z jaką ma do czynienia. Dobrej jakości perła hodowlana, jest bardzo podobna do naturalnej. By ją odróżnić trzeba przeprowadzać szczegółową analizę by dostrzec różnice. Choć obie wyglądają niemal tak samo, to mimo to różnią się od siebie ceną. Zarówno jedne jak i drugie kupić można już od kilku dolarów. Jednak naturalne są droższe i ceną sięgają nawet do 25.000 dolarów - tyle że musi to być wybitny egzemplarz. Perły naturalnej praktycznie nie kupimy w handlu detalicznym. Są one sprzedawane w gotowych wyrobach jubilerskich. Najdroższa perła szacowana jest na 100 000 000 dolarów i waży aż 34 kilogramy. Wiele osób miałoby problem by ją w ogóle unieść, a co dopiero założyć jako ozdobę :-).
Główna różnica pomiędzy perłą naturalną, a hodowlaną jest taka, że w tej pierwszej wszystkie warstwy układają się w kręgi, a jej powierzchnia jest nieco gładsza.
Perła naturalna nie posiada wewnątrz jądra które było wykorzystane w przypadku perły hodowlanej. W perłach hodowlanych również można spotkać, perły bez jądra ale wtedy w ich miejscu powinna być pusta przestrzeń.
Dla przeciętnego człowieka to nie powinno mieć znaczenia. Żeby zobaczyć jądro należałoby perłę zbadać promieniami rentgenowskimi, a powierzchnię sprawdzać w wielkim przybliżeniu.
Zarówno jedna jak i druga perła nie powinna być idealnie okrągła.
Perły hodowlane mogą być większe od pereł naturalnych, głównie ze względu na kontrolowane warunki ich hodowli. Hodowcy starają się zapewnić optymalne środowisko do wzrostu pereł.
Perła muszlowa - sztuczna perła
Istnieją również perły wytwarzane z muszli małży. Są one pokryte emulsją przypominającą powierzchnię perły i są znane jako perły muszlowe. Jak nietrudno się domyślić, są one sztucznie wytwarzane przez człowieka. Zwykle wykorzystuje się muszle małży lub innych materiałów organicznych. Proces produkcji polega na umieszczeniu substancji perłotwórczych wewnątrz muszli lub innego rdzenia. Następnie pokrywa się je emulsją. Nadaje im ona błyszczący wygląd przypominający prawdziwe perły.
Jak odróżnić perłę sztuczną od naturalnej lub hodowlanej?
Polej ją wrzątkiem. Jeśli będzie sztuczna to powierzchnia może się odkleić. Zasada sprawdza się tylko w przypadku marnej jakości podróbki.
Perły sztuczne są też z reguły idealnie gładkie i okrągłe a ich powierzchnia jest jednobarwna.
Rodzaje pereł
Perły występują oraz hodowane są zarówno w wodach słonych jak i słodkich. Kolor pereł zależy od tego, jaki rodzaj małża ją wytwarzał.
Perły słodkowodne: zwykle mniejsze od perły morskie. Występują w różnych kolorach, od białego do różowego, fioletowego, złotego, a nawet czarnego.
Perły morskie: zwykle mają większy rozmiar. Są często uważane za bardziej wartościowe niż perły słodkowodne. Mogą występować w różnych kolorach. Najczęściej spotykane są białe i kremowe.
Perły Tahiti: pochodzą głównie z Tahiti i innych wysp Polinezji. Znane są ze swojego ciemnego, tajemniczego wyglądu. Mogą obejmować odcienie szarości, czerni, błękitu, zieleni i fioletu. Uważane są za niezwykle luksusowe i ekskluzywne.
Perły Akoya: pochodzą głównie z Japonii i Chin. Znane są ze swojego wspaniałego połysku i doskonałej jakości. Perły Akoya mają zazwyczaj biały lub kremowy kolor i są cenione za elegancję i klasyczny wygląd.
Perły South Sea: są największe i najrzadsze ze wszystkich rodzajów pereł. Pochodzą głównie z Australii, Indonezji i Filipin. Zwykle mają jasne, błyszczące kolory, takie jak biały, kremowy, złoty i srebrny. Perły South Sea są uważane za najbardziej luksusowe i ekskluzywne.
Perły Biwa: powstają w jeziorze Biwa w Japonii. Znane są z różnorodnych kolorów i kształtów oraz pięknego połysku. Perły Biwa są popularne w jubilerstwie ze względu na ich wyjątkowość i niepowtarzalny wygląd.
Kampanie na rzecz porzucenia hodowli pereł
Hodowla pereł była bojkotowana wielokrotnie, ale nigdy nie wstrzymało to ich produkcji. Kampanie ekologiczne wzywały do bojkotu, wskazując na niszczenie środowiska przez farmy pereł oraz na złe warunki pracy.
Nie przyniosły one jednak większego efektu. Dlatego zaczęto edukować ludzi, że produkcja pereł wiąże się z cierpieniem organizmów, zniszczeniem ekosystemu i wyzyskiem pracowników. W XXI wieku mamy już technologie, które pozwalają tworzyć sztuczne perły. Nie są już potrzebne połowy czy hodowla. Dzięki tej wiedzy, część klientów wybiera perły sztuczne, które wyglądają prawie jak prawdziwe.
Mimo to, wiele osób wciąż kupuje prawdziwe perły, głównie z próżności. Chcą posiadać coś oryginalnego i drogiego, choć na szyi wygląda to identycznie jak perła sztuczna. Przecież nikt normalny nie będzie przyglądał się naszyjnikowi przez lupę.
Zapraszamy również do zapoznania się z naszymi pozostałymi artykułami:
- Promocje darmowe pieniądze - dlaczego banki oferują kasę
- Diamenty naturalne a sztuczne brylanty
- Czarne srebro - co to jest i czy istnieje
- Jaka była pierwsza kryptowaluta - bitcoin?
- Ile wydobyto złota na świecie oraz jak przebiega proces jego wydobycia